TANNBLEKING

Tennene dine utsettes daglig for mat- og drikkevarer som over tid kan misfarge tennene. Regelmessig tannpuss og profesjonell tannrens kan bidra til å holde tennene rene, men dersom tennene først har blitt misfarget, er det dessverre ikke sikkert god tannpuss eller tannrens hos tannlegen er nok til å få tennene hvitere igjen.

Pasient med hvite tenner får behandling

OFTE STILTE SPØRMÅL OM TANNBLEKING

Det finnes ulike metoder for å bleke tennene: enten hjemmebleking som bleker tennene gradvis over tid eller klinikkbleking som bleker tennene under besøket hos tannlegen. Metoden som er kjent som den mest skånsomme og vanlige behandlingen er hjemmebleking med blekeskinner.

Tannblekingen gjennomføres ved hjelp av en spesialtilpasset blekeskinne og blekemiddel som du får kjøpt hos tannlegen. Behandlingen utføres etter vurdering fra, og i samarbeid med, en tannlege.

Tannbleking gir ikke ønsket effekt på alle typer misfarging. Dersom misfarging skyldes for eksempel gamle fyllinger eller tannkroner, kan det gi bedre resultater å bytte ut fyllingene. Rotfylte tenner må dessuten blekes på egen måte, ved hjelp av sterkere blekemidler fra innsiden av tennene. Dette er en behandling som må utføres av en tannlege.

Misfarging kan også skyldes tannstein som har satt seg på tennene. Belegget har i de fleste tilfeller gul-hvite nyanser, men kan også fremstå i bruntoner og i mer sjeldne tilfeller opptre nærmest svart. Tannstein har en ru overflate som lett misfarges av matvarer med mye farge, som kaffe, te og vin. Derfor kan også fargen variere ut ifra hva du spiser og drikker, og om du snuser eller røyker.

  • Pasienten må være fylt 18 eller det må foreligge særlige, medisinske grunner for blekingen
  • Tennene må ikke være betydelig syre- eller børsteskadet
  • Det må ikke være hull i tennene
  • Pasienten må ikke ha tannkjøttbetennelse

I tillegg anbefaler de fleste tannleger å vente med tannbleking dersom du er gravid eller ammer.